Amenajarea gradinii-Amenajarea unei grădini de plante aromatice(18/25)

 Amenajarea gradinii-Amenajarea unei grădini de plante aromatice(18/25)

    Prezenţa unei grădini  de plante aromatice este binevenită lăngă casă. Plantele aromatice au foarte multe întrebuinţări şi faptul ca le putem avea la îndemană, proaspete în sezon justifică această investiţie.

   Pentru că plantele aromatice se folosesc în cantităţi mici suprafaţa ocupată de o astfel de gradină este relativ mică. Acest lucru face posibilă amanajarea unei astfel de grădini în majoritatea spaţiilor.

    Amplasarea grădinii de plante aromatice trebuie delimitată clar de restul grădinii. Deoarece gradina de aromatice o folosim pentru alimentaţie, în ea nu vom folosi aceleaşi pesticide pe care le folosim în restul grădinii.

 

 Este bine ca la amenajarea grădinii să avem în vedere tipul de plante perene sau anuale, ponderea pe care o au în funcţie de producţia pe care o dă fiecare specie şi cat de mult se folosesc.

   O soluţie foarte utilă este sa compartimentăm spaţiul de gradină în parcele încadrate de alei. Pentru a avea acces în gradină şi în perioade mai ploioase este bine să pavăm aleile cu dale, pietriş sau plăci de lemn. Straturile de plante este bine să fie un pic mai înalte decât aleile. Acest lucru duce la o mai bună drenare a apei din substrat şi la încălzirea mai uşoara a terenului primăvara. Soluţii de înaltare a substratelor sunt fie utilizând lemn sau diverse tipuri de piatră.

    Pământul din gradină la amenajare trebuie suplimentat cu substrat de turbă sau pământ de flori şi amestecat în pământul existent. Pentru a îmbunătăţi materia organică din sol se pot folosi şi composturi şi rumeguş sau pământ de frunze care se amestecă în pământul existent.

   Sistemul de irigaţii este foarte important pentru a asigura supravieţuirea plantelor pe perioada verii. Sunt mai multe metode de irigare care se pot folosi, însă cea mai practică şi sigură este irigarea prin picurare. Aceasta foloseşte o reţea de furtune sau benzi de picurare prin care se dă drumul la apă manual, cu un robinet, sau automat cu o electrovalvă programabilă.

    Plantele aromatice se plantează în funcţie de sezon prin semanare sau plantare de răsaduri  şi este obligatoriu ca după lucrare să se irige pământul în care s-a plantat.

   Lucrările de întreţinere care se fac în grădina de aromatice sunt lucrări de smulgere a buruienilor, praşitul, combaterea bolilor şi dăunătorilor şi fertilizarile cu îngrăşăminte chimice sau organice.

   Din punct de vedere al perioadei de vegetaţie, plantele aromatice se împart în  perene şi în cazul ăsta ocupă acelaşi loc mai mulţi ani şi anuale, care trebuie semănate sau plantate în fiecare an.

    Dintre plantele care se folosesc în grădina de aromatice, cele mai folosite sunt următoarele:

busuiocul, cimbrişorul, cimbrul, hasmatuchiul, leuşteanul, menta, măghiranul, oregano, rozmarinul şi salvia.

               Pe lângă utilizare în stare proaspătă, aromaticele se pot folosi şi în afara sezonului prin uscare. Din punct de vedere organoleptic, plantele îşi păstrează in mare parte din aroma, ceea ce face ca această metodă de pastrare sa fiebinevenită în orice bucătărie.

   Pentru uscare, plantele se recoltează şi se sortează eliminându-se părţile uscate, bolnave sau atacate de dăunători. Uscarea se poate face natural sau forţând uscarea şi scurtând timpul, folosind cuptorul sau uscătorul electric. După uscare se elimină parţile lemnoase ale plantelor iar frunzele uscate se toacă sau se făramiţează.

Depozitarea se face în recipiente de sticlă curate uscate şi închise etanş. Este foarte important să se facă etichetarea recipienelor deoarece identificarea ulterioară poate fi dificilă. Pe etichetă trebuie specificată denumirea şi data la care a fost produsă împachetarea.

 

Amenajarea grădinii – particularitaţi şi principii importante

   Cu toţii ne dorim ca spaţiul din jurul casei să fie amenajat cât mai plăcut. Însă de multe ori, modul în care facem o amenajare şi ceea ce este cel mai funcţional şi estetic, nu se potrivesc tocmai cum trebuie.

   Pentru a îmbina plăcutul, economicul şi utilul, în realizarea unei grădini, este nevoie să facem un studiu pentru a ne forma o idee referitoare la ceea ce ne putem astepta de la un astfel de proiect.

   Este important să cunoaştem solul de care dispunem, punctele de atracţie pe care vrem să le evidentiem, variantele de plante pe care le putem folosi, cerinţele şi comportamentul lor în timp.

   O planificare detaliată, diminuează semnificativ costurile cu amenajarea şi întreţinerea în timp a grădinii. Pentru acest lucru, am sintetizat în continuare o serie de subiecte importante pentru buna functionare a grădinii.

Mai jos sunt enumerate capitolele care vor fi prezentate:

1 Amenajarea gradinii - De retinut inainte de amenajarea gradinii

2 Amenajarea gradinii - Pamintul din gradina

3 Amenajarea gradinii - Surse de apa si importanta lor

4 Amenajarea gradinii - Proiectarea gradinii

5 Amenajarea gradinii - Tipuri de gradini

6 Amenajarea gradinii - Lucrari principale de intretinere a gradinii

7 Amenajarea gradinii - Importanta aleilor în amenajarea gradinii

8 Amenajarea gradinii - Utilizarea rocilor în amenajarea gradinii

9 Amenajarea gradinii - Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea gradinii

10 Amenajarea gradinii - Sisteme de irigatii folosite în gradina

11 Amenajarea gradinii  - Construirea unui sistem de drenaj in amenajarea gradinii

12 Amenajarea gradinii - Plantarea arborilor ornamentali in gradina

13 Amenajarea gradinii - Arbustii ornamentali, descriere si particularitati

14 Amenajarea gradinii - Folosirea florilor perene in gradina

15 Amenajarea gradinii - Amenajarea alpinariilor in gradina

16 Amenajarea gradinii - Construirea unui iaz artificial

17 Amenajarea gradinii - Montarea gazonului in gradina

18 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de plante aromatice

19 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de legume

20 Amenajarea gradinii - Platarea pomilor fructiferi

21 Amenajarea grădinii - Intretinerea plantelor de interior

22 Amenajarea grădinii - Lucrări de întreținere a pajiștilor

23 Amenajarea grădinii - Combaterea bolilor și daunatorilor din grădină

24 Amenajarea grădinii - Fertilizarea grădinii

25 Amenajarea grădinii - Trandafirii, descriere și îngrijire