Amenajarea gradinii- Amenajarea alpinariilor în grădină(15/25)

 Amenajarea gradinii- Amenajarea alpinariilor în grădină(15/25)

Alpinariile sunt compoziţii mixte alcătuite din roci şi plante, menite să reproducă la scară un peisaj montan.

Alpinariul, de obicei se amenajeaza pe un teren mai ridicat, profitânt de panta terenului, sau pe movile artificiale  de pământ. Datorită  diferenţei de nivel, este încadrat de alei perimetrale, dar poate fi şi traversat de o alee pietruită în cazul alpinariilor de dimensiuni mai mari.

Rocile folosite sunt de tipuri şi dimensiuni diverse şi se instalează de la mari la mici. În amenajarea unui alpinariu trebuie să ţinem seama de evitarea simetriei pentu un aspect cât mai natural al compoziţiei.

Poziţionarea materialelor se face începând cu aşezarea rocilor de dimensiuni mari, pentru a puncta centrele de interes din alpinariu.

Plantele folosite în alpinarii sunt din specii de talie mică spre foarte mică, proporţional cu mărimea aplinariului. Se folosesc în general plante perene, cu flori sau graminee şi arbuşti de talie mică ce nu necesită prea multă îngrijire. Pentru că este dificil şi periculos accesul la plantat pe alpinariu, se caută plante care au perioada mai lungă de viaţă şi necesită intervenţii minime.

Amenajarea alpinariului se face începânt cu pozitionarea rocilor mari urmate de cele mici şi la final pietrişul ornamental. După ce s-a terminat amplasarea rocilor se trece la plantare  tinânt cont că în timpul acestei operaţiuni este posibil sa fie mişcate pietrele. După plantare, plantele se udă şi se verifică dacă nu au apărut goluri la rădăcină.

Dacă apar goluri se completează cu pământ. Locurile unde solul a rămas vizibil este bine să fie acoperit cu scoarţă decorativă vopsită sau naturală pentru un aspect plăcut dar şi cu rol de mulci.

Alegerea plantelor care vor fi în compoziţia alpinariului trebuie trebuie făcută după aspectul lor decorativ în funcţie de sezon. Ne interesează să avem un aspect decorativ al amenajarii în toate sezoanele anului. Astfel trebuie să avem flori de primăvară, bulbi, plante care înfloresc pe perioada verii, flori de toamnă, iar pe perioada iernii un aspect decorativ îl au unele greminee sau arbuşti de talie mică.

Este bine să facem o schiţă cu alpinariul în toate cele patru sezoane, pentru a avea o imagine mai bună asupra aspectului sau în cursul anului. Aşa putem mai uşor să observăm schimbări necesare sau îmbunătăţiri pe care le putem face înainte de plantare.

Este bine de folosit un sistem de irigatie pentru  a fi eficient, mai ales pe perioada da caniculă. Sistemul de irigaţie este alcătuit din tuburi de picurare iar la montajul lor este foarte important sa nu fie obturat debitul când se asează sub pietre.

Pentru un efect decorativ suplimentar se pot amplasa reflectoare care sa proiecteze lumina spre alpinariu pe perioada nopţii. Amplasarea lor trebuie facută astfel încât sa nu incurce traficul iar pentru mai multă siguranţă este bine a se folosi reflectoare cu curent continuu.

Întreţinerea unui alpinariu este relativ simplă şi constă în principal în tunderea plantelor uscate, smulgerea buruienilor, tratamente fitosanitare, fertilizare şi irigat dacă nu avem un sistem automatizat. Este important ca lucrările să fie făcute cu atenţie deoarece există pericolul de dezechilibrare şi accidentare datorită suprafeţelor dure şi neregulare ale rocilor alpinariului.

 

 

 

Amenajarea grădinii – particularitaţi şi principii importante

Cu toţii ne dorim ca spaţiul din jurul casei să fie amenajat cât mai plăcut. Însă de multe ori, modul în care facem o amenajare şi ceea ce este cel mai funcţional şi estetic, nu se potrivesc tocmai cum trebuie.

Pentru a îmbina plăcutul, economicul şi utilul, în realizarea unei grădini, este nevoie să facem un studiu pentru a ne forma o idee referitoare la ceea ce ne putem astepta de la un astfel de proiect.

Este important să cunoaştem solul de care dispunem, punctele de atracţie pe care vrem să le evidentiem, variantele de plante pe care le putem folosi, cerinţele şi comportamentul lor în timp.

O planificare detaliată, diminuează semnificativ costurile cu amenajarea şi întreţinerea în timp a grădinii. Pentru acest lucru, am sintetizat în continuare o serie de subiecte importante pentru buna functionare a grădinii.

Mai jos sunt enumerate capitolele care vor fi prezentate:

1 Amenajarea gradinii - De retinut inainte de amenajarea gradinii

2 Amenajarea gradinii - Pamintul din gradina

3 Amenajarea gradinii - Surse de apa si importanta lor

4 Amenajarea gradinii - Proiectarea gradinii

5 Amenajarea gradinii - Tipuri de gradini

6 Amenajarea gradinii - Lucrari principale de intretinere a gradinii

7 Amenajarea gradinii - Importanta aleilor în amenajarea gradinii

8 Amenajarea gradinii - Utilizarea rocilor în amenajarea gradinii

9 Amenajarea gradinii - Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea gradinii

10 Amenajarea gradinii - Sisteme de irigatii folosite în gradina

11 Amenajarea gradinii  - Construirea unui sistem de drenaj in amenajarea gradinii

12 Amenajarea gradinii - Plantarea arborilor ornamentali in gradina

13 Amenajarea gradinii - Arbustii ornamentali, descriere si particularitati

14 Amenajarea gradinii - Folosirea florilor perene in gradina

15 Amenajarea gradinii - Amenajarea alpinariilor in gradina

16 Amenajarea gradinii - Construirea unui iaz artificial

17 Amenajarea gradinii - Montarea gazonului in gradina

18 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de plante aromatice

19 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de legume

20 Amenajarea gradinii - Platarea pomilor fructiferi

21 Amenajarea grădinii - Intretinerea plantelor de interior

22 Amenajarea grădinii - Lucrări de întreținere a pajiștilor

23 Amenajarea grădinii - Combaterea bolilor și daunatorilor din grădină

24 Amenajarea grădinii - Fertilizarea grădinii

25 Amenajarea grădinii - Trandafirii, descriere și îngrijire