Amenajarea gradinii-Folosirea florilor perene în grădină(14/25)

 Amenajarea gradinii-Folosirea florilor perene în grădină(14/25)

Florile perene sunt numite plantele care îşi desfăşoară ciclul de viaţă pe durata a mai multor ani, minim 2 ani.

Aceste plante au dezvoltat organe de rezistenţă în pământ bulbi, rizomi , tuberculi, care le permit înmagazinarea de nutrient  în sol şi să reziste peste iarnă. Multe din plantele perene se pot înmulţi vegetativ prin divizarea acestora.

Este vorba strict de plantele perene care rezistă la climatul din ţara noastră. Există plante perene dar care nu rezistă iernilor din România şi sunt folosite ca plante anuale.

Din ceastă categorie ne vom refer mai ales la plantele decorative pentru gradină. Uneori sunt introduse în această categorie şi plante anuale dar care odată plantate se autoreînseminţează de la an la an.

Din punctul de vedere al cumpărătorului acestea sunt plantele pe care le  achiziţionezi o singură dată.

Perenele cuprind o mare varietate de specii şi soiuri de diferite talii şi forme, decorative prin flori sau frunze.

Partea aeriană a plantelor se usucă la cele mai multe dintre ele iar primăvara planta se reface. Există şi plante care rămân verzi şi peste iarnă ca de exemplu Bergenia.

Folosirea perenelor se face în aranjamente cu diferite specii sau acelasi tip de plante. Plantarea se face în funcţie de înălţime şi mărime. Plantele se amplasează în funcţie de înălţime, de la înalte la joase, pentru a putea fi vizibile şi pentru a avea lumină.

Pentru că plantele perene au rădăcinile destul de superficiale, de aceea stratul de pământ de la suprafaţă  trebuie fertil şi irigat la intervale mici . Pământul de la baza  plantelor se acoperă cu un strat de mulci de 2-4 cm din scoarţă de copac sau folie de mulci. Acest strat combate creşterea buruienilor şi păstrează umezeala în sol peste perioada de vară.

Perenele pot fi decorative în diferite moduri.

Perene decorative prin frunze şi mai puţin prin flori sunt soiurile de Hosta (Crinul de toamnă) au frunze de forme texturi şi culori foarte variate, care oferă un şi avantajul că se descurcă destul de bine în condiţii de umbră. Tot din aceeaşi clasă face parte şi Heuchera care este decorativă prin funze în nuanţe de culori roşii cu marginile crestate.

Dintre perenele decorative prin flori putem aminti Astilbe, Aquilegia şi Phlox. Aquilegia are flori delicare şi colorate într-o multitudine de combinaţii de culori, are capacitarea de a se propaga prin seminţe destul de uşor. Phlox-ul poate fi de talie înaltă sau pitic, se găseşte cu flori de diferite culori  iar acestea rezistă mult pe plantă. Astilbe are inflorirea sub formă de inflorescenţe albe roz sau roşii deosebit de decorative.

Pentru îngrijirea plantelor perene se curăţă părţile uscate primăvara, înainte de pornirea în vegetaţie, se afânează uşor solul şi se fertilizează cu îngrăşămite solide. Vara plantele se curăţă de florile trecute şi se urmăreşte combaterea bolilor şi dăunătorilor. Este contraindicată tunderea funzelor uscate toamnă pentru că iarna acestea  oferă un surplus de protecţie la îngheţ.

Utilzare plantelor perene a căpătat amploare datorită multitudinii de variante de aranjamente şi întreţinerii uşoare ale acestor plante.

Daca planificarea plantării şi alegerea speciilor, care se vor folosi, este bine facută, după amenajare, gradina va oferi un efect decorativ deosebit, care se schimbă de la sezon la sezon.

 

 

 

Amenajarea grădinii – particularitaţi şi principii importante

Cu toţii ne dorim ca spaţiul din jurul casei să fie amenajat cât mai plăcut. Însă de multe ori, modul în care facem o amenajare şi ceea ce este cel mai funcţional şi estetic, nu se potrivesc tocmai cum trebuie.

Pentru a îmbina plăcutul, economicul şi utilul, în realizarea unei grădini, este nevoie să facem un studiu pentru a ne forma o idee referitoare la ceea ce ne putem astepta de la un astfel de proiect.

Este important să cunoaştem solul de care dispunem, punctele de atracţie pe care vrem să le evidentiem, variantele de plante pe care le putem folosi, cerinţele şi comportamentul lor în timp.

O planificare detaliată, diminuează semnificativ costurile cu amenajarea şi întreţinerea în timp a grădinii. Pentru acest lucru, am sintetizat în continuare o serie de subiecte importante pentru buna functionare a grădinii.

Mai jos sunt enumerate capitolele care vor fi prezentate:

1 Amenajarea gradinii - De retinut inainte de amenajarea gradinii

2 Amenajarea gradinii - Pamintul din gradina

3 Amenajarea gradinii - Surse de apa si importanta lor

4 Amenajarea gradinii - Proiectarea gradinii

5 Amenajarea gradinii - Tipuri de gradini

6 Amenajarea gradinii - Lucrari principale de intretinere a gradinii

7 Amenajarea gradinii - Importanta aleilor în amenajarea gradinii

8 Amenajarea gradinii - Utilizarea rocilor în amenajarea gradinii

9 Amenajarea gradinii - Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea gradinii

10 Amenajarea gradinii - Sisteme de irigatii folosite în gradina

11 Amenajarea gradinii  - Construirea unui sistem de drenaj in amenajarea gradinii

12 Amenajarea gradinii - Plantarea arborilor ornamentali in gradina

13 Amenajarea gradinii - Arbustii ornamentali, descriere si particularitati

14 Amenajarea gradinii - Folosirea florilor perene in gradina

15 Amenajarea gradinii - Amenajarea alpinariilor in gradina

16 Amenajarea gradinii - Construirea unui iaz artificial

17 Amenajarea gradinii - Montarea gazonului in gradina

18 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de plante aromatice

19 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de legume

20 Amenajarea gradinii - Platarea pomilor fructiferi

21 Amenajarea grădinii - Intretinerea plantelor de interior

22 Amenajarea grădinii - Lucrări de întreținere a pajiștilor

23 Amenajarea grădinii - Combaterea bolilor și daunatorilor din grădină

24 Amenajarea grădinii - Fertilizarea grădinii

25 Amenajarea grădinii - Trandafirii, descriere și îngrijire