Amenajarea gradinii-Plantarea arborilor ornamentali în grădină(12/25)

Amenajarea gradinii-Plantarea arborilor ornamentali în grădină(12/25)

Arborii sunt plantele cele mai mari ale unei grădini şi ele dau structura acesteia. Aceasta clasa cuprinde o mare serie de specii şi soiuri

oferind astfel o multitudine de opţiuni.

Este bine atunci cand optam pentru plantarea unui arbore în grădină să avem cunoştiinţe temeinice despre evoluţia în timp a acestuia, asupra particularităţilor lui de creştere şi cerinţelor faţă de apă şi sol. Un alt aspect important îl constituie rezistenţa lui faţă de curenţii de aer ger sau insolaţie şi cât de repede, sau dacă se reface. 
În cadrul arborilor avem 2 mari grupe: foioase şi conifere.
Coniferele îşi păstrează frunzele pe perioadă rece iar foioasele le scutură în fiecare toamnă.
În cazul coniferelor, acele, care sunt practic frunze modificate, sunt scuturate de la bază spre vârf progresiv în fiecare primavară spre vară. 


Există şi excepţii de la aceasta regulă. Laricele este un arbore conifer care îşi scutură toate acele toamna  iar în cazul foioaselor, Magnolia Grandiflora îşi păstrează

frunzele peste iarnă.
Un avantaj al arborilor foioşi în cazul căderii funzelor il constituie faptul că elimină odată cu acestea poluanţii de la nivelul suprafeţei foliare care se acumuleză în zonele de oraş. Motiv pentru care ei sunt şi mai rezistenţi, cu mici excepţii, decât coniferele în spaţiile urbane.


La plantarea arborilor este de preferat să alegem plante de mărime medie spre mare de la firme specializate în producţia materialului săditor de calitate. În acest caz plantele sunt livrate la balot sau container şi nu apar riscuri de pierderi la plantare.
O deosebită importanţă trebuie acordată tehnicii de plantare. Este important groapa de plantare să fie suficient de adâncă astfel încât nivelul pomului în groapă să fie acelaşi cu nivelul pe care l-a avut în pepinieră. Este bine  ca la rădăcina pomului să se adauge compost sau pământ fertil. Solul se adaugă în groapă în straturi şi se tasează bine.

Udarea plantei după plantare este obligatorie pentru a elimina golurile de aer din sol şi a hidrata rădăcinile. Se pot adauga hormoni de înrădăcinare.
Cel mai important lucru la plantarea arborilor este ancorarea lor. Cel putin 3 ani de la plantare în cazul arborilor mai mari . Există diferite metode de ancorare, cea mai eficienta este cu pari bătuţi în pământ şi sfori legat în 3 direcţii. Chiar dacă este mai puţin comodă, ea elimină riscul smulgerii arborilor de vânt. 
Sforile se leagă de arbore la mijlocul înălţimii tulpinii cu o legătura specială care sa permită miscarea uşoră a pomului fără a-i produce leziuni. 
Sfoara folosită este de preferat să fie cordelina de 8-10mm sau mai mare după caz, colorată, pentru a fi vizibilă iar la partea de sus poate fi dublată de o bucată de furtun sau cauciuc pentru a proteja mai mult arborele de leziuni de frecare cu sfoara.


Sub aspect decorativ există o multitudine de variante dintre care de pot alege aborii. Ei pot fi decorativi prin foliaj, aspectul coroanei, scoarţă, flori şi altele.
Pentru că toamna, arborii foioşi îşi schimbă coloritul, se poate opta pentru diferite compoziţii care produc decoruri diferite, în funcţie de anotimp.
Posibilităţile de amenajare ale unei grădini prin intermediul arborilor ornamentali sunt nelimitate. 

 

 

 

 

 

Amenajarea grădinii – particularitaţi şi principii importante

Cu toţii ne dorim ca spaţiul din jurul casei să fie amenajat cât mai plăcut. Însă de multe ori, modul în care facem o amenajare şi ceea ce este cel mai funcţional şi estetic, nu se potrivesc tocmai cum trebuie.

Pentru a îmbina plăcutul, economicul şi utilul, în realizarea unei grădini, este nevoie să facem un studiu pentru a ne forma o idee referitoare la ceea ce ne putem astepta de la un astfel de proiect.

Este important să cunoaştem solul de care dispunem, punctele de atracţie pe care vrem să le evidentiem, variantele de plante pe care le putem folosi, cerinţele şi comportamentul lor în timp.

O planificare detaliată, diminuează semnificativ costurile cu amenajarea şi întreţinerea în timp a grădinii. Pentru acest lucru, am sintetizat în continuare o serie de subiecte importante pentru buna functionare a grădinii.

Mai jos sunt enumerate capitolele care vor fi prezentate:

1 Amenajarea gradinii - De retinut inainte de amenajarea gradinii

2 Amenajarea gradinii - Pamintul din gradina

3 Amenajarea gradinii - Surse de apa si importanta lor

4 Amenajarea gradinii - Proiectarea gradinii

5 Amenajarea gradinii - Tipuri de gradini

6 Amenajarea gradinii - Lucrari principale de intretinere a gradinii

7 Amenajarea gradinii - Importanta aleilor în amenajarea gradinii

8 Amenajarea gradinii - Utilizarea rocilor în amenajarea gradinii

9 Amenajarea gradinii - Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea gradinii

10 Amenajarea gradinii - Sisteme de irigatii folosite în gradina

11 Amenajarea gradinii  - Construirea unui sistem de drenaj in amenajarea gradinii

12 Amenajarea gradinii - Plantarea arborilor ornamentali in gradina

13 Amenajarea gradinii - Arbustii ornamentali, descriere si particularitati

14 Amenajarea gradinii - Folosirea florilor perene in gradina

15 Amenajarea gradinii - Amenajarea alpinariilor in gradina

16 Amenajarea gradinii - Construirea unui iaz artificial

17 Amenajarea gradinii - Montarea gazonului in gradina

18 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de plante aromatice

19 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de legume

20 Amenajarea gradinii - Platarea pomilor fructiferi

21 Amenajarea grădinii - Intretinerea plantelor de interior

22 Amenajarea grădinii - Lucrări de întreținere a pajiștilor

23 Amenajarea grădinii - Combaterea bolilor și daunatorilor din grădină

24 Amenajarea grădinii - Fertilizarea grădinii

25 Amenajarea grădinii - Trandafirii, descriere și îngrijire