Amenajarea gradinii-Construirea unui sistem de drenaj în grădină(11/25)

Amenajarea gradinii-Construirea unui sistem de drenaj în grădină(11/25)

Amplasarea grădinii pe un sol puternic argilos, în cazul unor fundaţii adânci ale gardurilor sau în cazul terenurilor amplasate la baza pantei,

determină apariţia unor probleme de drenare a apei în sol, băltirea şi sufocarea gazonului şi a plantelor.
În fiecare din aceste cazuri trebuie să construim un sistem de drenaj al apei.
Sistemul de drenaj are rolul de a elimina excesul de apă de pe suprafaţa pe care este instalat în cazul în care acesta nu se face în mod natural. 
Acesta trebuie proiectat şi calculat de la caz la caz ,în funcţie de particularitătile terenului. 
Exista modele de sisteme de drenaj cu gropi mari escavate din loc, în loc şi umplute cu pietriş învelit în material geotextil. Acestea se pot executa manual sau mecanizat; în groapă se aşează la

bază şi pe pereţi material geotextil şi groapa se umple cu pietre. Este de preferat ca pietrele folosite să fie pietre de râu, eventual refuz de ciur sau pietre de aceeaşi mărime pentru a avea spaţii mai mari între ele pentru apă. Gropile sunt

umplute până la 20-30 de cm sub nivelul solului, după care pietrele sunt invelite iar cu geotextil. Stratul superior se umple cu pământ până la cota 0. Este important ca stratul de la suprafaţă de pământului să nu provină din pământ de la partea de jos a excavaţiei, pentru că acesta nu este fertil şi este probabil mai puţin permeabil.
Sistemul de drenaj cu reţea de drenuri. Acest sistem este format dintr-o reţea de drenuri care se colectează într-un dren mai mare sau direct în canalizare. Şanţurile sunt săpate la 40-60 cm şi  in ele se montează un tub drenant înconjurat de pietris şi învelit în material geotextil. Direcţia, densitatea şi adâncimea şanţurilor trebuie bine calculată pentru ca reţeau să fie eficientă. 


În cazul în care nu avem posibilitatea deversării excesului de apă colectat de sistemul de drenaj se poate opta pentru instalarea unor bazine de plastic îngropate. O alta metodă de eliminare a apei din drenaj este prin montarea unui cămin în care se instalează o pompă de başă cu plutitor cu care prin intermediul unui furtun se elimină la suprafaţă, apa colectată de sistemul de drenaj. Daca exista posibilitarea stocarii apei din aceasta sursă, se poate folosi prin interconectare cu sistemul de irigaţie la udarea

grădinii. 
Optarea pentru execuţia manuală sau mecanizată a sistemului de drenaj se face în funcţie de mărimea lui  şi dacă avem sau nu acces cu utilaje în curte, dar trebuie să avem în vedere şi faptul că se găsesc de închiriat şi utiaje destul de mici pentru săpat şanţuri, care se pot strecura cu uşurinţa în spaţii destul de  înguste.
Este foarte important sa ţinem cont în planificarea  sistemului drenaj de cota de la care

plecăm şi cota la care ajungem. Pentru că trebuie să asigurăm o pantă de curgere pentru tubul de drenaj, pe lungimi mari, se ajunge la adâncimi proporţionale şi cheltuieli, volume de pământ  şi pietriş considerabile. Pentru acest lucru este nevoie să nu luăm in considerare o pantă, în general, mai mare de 3-5%, iar planul sistemului să fie  sub formă de pană, cu canale principale şi secundare.
La sistemele de drenaj se pot folosi tuburi de drenaj speciale care sunt tuburi gofrate cu  perforaţii sau se pot confecţiona tuburi de drenaj din diferite tipuri de ţevi de PVC prin tăiere de fante cu flexul sau maşina de găurit. Tuburile de drenaj special sunt flexibile şi se pot găsi în variante simple sau îmbrăcate în material filtrant. Asamplarea tuburilor drenante gofrate se face cu ajutorul unor piese speciale de tip T sau cot.

  
La astuparea şanturilor de drenaj este bine să irigăm abundent şanţurile petru a favoriza tasarea pământrului cu care s-a acoperit şanţul şi totodată pentru a testa funcţionarea sistemului de drenaj. După ce se lasă pământul în şanţ, se completează cu pământ până la cotă. Dacă e necesar operaţia se repetă. Nu se tasează pământul mecanic cu utilaje.
Montarea unui sistem de drenaj este relativ costisitoare, care se justifică numai prin necesitatea ei, iar proiectarea şi execuţia lui trebuie facută de către persoane specializate. Pericolul băltirii apei fiind cu atât mai mare cu cât riscă să afecteze fundatia casei.

 

 

 

 

Amenajarea grădinii – particularitaţi şi principii importante

Cu toţii ne dorim ca spaţiul din jurul casei să fie amenajat cât mai plăcut. Însă de multe ori, modul în care facem o amenajare şi ceea ce este cel mai funcţional şi estetic, nu se potrivesc tocmai cum trebuie.

Pentru a îmbina plăcutul, economicul şi utilul, în realizarea unei grădini, este nevoie să facem un studiu pentru a ne forma o idee referitoare la ceea ce ne putem astepta de la un astfel de proiect.

Este important să cunoaştem solul de care dispunem, punctele de atracţie pe care vrem să le evidentiem, variantele de plante pe care le putem folosi, cerinţele şi comportamentul lor în timp.

O planificare detaliată, diminuează semnificativ costurile cu amenajarea şi întreţinerea în timp a grădinii. Pentru acest lucru, am sintetizat în continuare o serie de subiecte importante pentru buna functionare a grădinii.

Mai jos sunt enumerate capitolele care vor fi prezentate:

1 Amenajarea gradinii - De retinut inainte de amenajarea gradinii

2 Amenajarea gradinii - Pamintul din gradina

3 Amenajarea gradinii - Surse de apa si importanta lor

4 Amenajarea gradinii - Proiectarea gradinii

5 Amenajarea gradinii - Tipuri de gradini

6 Amenajarea gradinii - Lucrari principale de intretinere a gradinii

7 Amenajarea gradinii - Importanta aleilor în amenajarea gradinii

8 Amenajarea gradinii - Utilizarea rocilor în amenajarea gradinii

9 Amenajarea gradinii - Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea gradinii

10 Amenajarea gradinii - Sisteme de irigatii folosite în gradina

11 Amenajarea gradinii  - Construirea unui sistem de drenaj in amenajarea gradinii

12 Amenajarea gradinii - Plantarea arborilor ornamentali in gradina

13 Amenajarea gradinii - Arbustii ornamentali, descriere si particularitati

14 Amenajarea gradinii - Folosirea florilor perene in gradina

15 Amenajarea gradinii - Amenajarea alpinariilor in gradina

16 Amenajarea gradinii - Construirea unui iaz artificial

17 Amenajarea gradinii - Montarea gazonului in gradina

18 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de plante aromatice

19 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de legume

20 Amenajarea gradinii - Platarea pomilor fructiferi

21 Amenajarea grădinii - Intretinerea plantelor de interior

22 Amenajarea grădinii - Lucrări de întreținere a pajiștilor

23 Amenajarea grădinii - Combaterea bolilor și daunatorilor din grădină

24 Amenajarea grădinii - Fertilizarea grădinii

25 Amenajarea grădinii - Trandafirii, descriere și îngrijire