Amenajarea gradinii- Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea grădinii(9/25)

Amenajarea gradinii- Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea grădinii(9/25)

Lemnul este un material natural, cald, uşor de procurat, relativ ieftin şi uşor de prelucrat. Pentru toate aceste motive, lemnul poate fi folosit în multe proiecte în amenajarea spaţiilor verzi.

Pentru o conservare mai buna, este necesară impregnarea lemnului cu substanţe specifice: ulei de in, lacuri, lazuri, ulei ars smoală sau alte produse specifice, în funcţie de destinaţie. Trebuie folosite numai substanţe destinate folosirii la exterior şi lemnul trebuie să intre cât mai puţin în contact cu solul.

Foisorul 

Cea mai des întâlnită piesă de lemn folosită în amenajări este foisorul. Este de obicei amenajat cu masă şi scaune, folosit ca loc de discuţii şi pentru luat masa. Poate fi îmbrăcat în trandafiri sau plante agăţătoare pentru un plus decorativ. La construirea lui se poate fololosi lemn debitat, scândură şi stâlpi, sau la cele mai rustice, buşteni întregi decojiţi în funcţie de proiectul ales şi de încadrarea în peisajul grădinii.  Pentru acoperiş de obicei se folosesc învelitori din caton bituminos sau şindrilă şi mai rar tablă sau ţiglă.  Amplasarea foisorului se face într-o poziţie strategică pentru avea din el o vedere de ansamblu a grădinii. Foisorul trebuie sa fie conectat cu una, sau mai multe alei de acces, pentru a putea fi accesat uşor şi în zilele ploiase. 

Leagănul de grădină 

Solitar sau încorporat în foisor, este gândit ca loc de relaxare şi este de obicei este proiectat ca o bancă suspendată cu spătar pentru mai multe persoane. Leagănul trebuie bine ancorat în sol pentru a preveni accidentele. Poate fi prins pe mici fundaţii de beton sau cu ancore metalice pentru fiecare picior.  Amplasarea leagănului se face paralel cu o alee şi poate avea o platformă proprie de dale sau pietriş. Orientarea pe care o are trebuie să fie catre un peisaj, lac sau compoziţie decorativă, pentru a oferi un puls estetic. Poate fi prevăzut şi cu o pernă sau patură pentru confort.

 

Pergolele

Construcţii uşoare de lemn confecţionate din stâlpi şi o reţea de grinzi montate la partea superioară a stâlpilor, pergolele oferă un suport ideal pentru trandafiri şi plante agăţătoare. Pergolole pot fi construite ca încadrament al aleilor sau platformelor dalate. Ele oferă un plus estetic şi functional atât ca suport cât şi ca protecţie solară. Pergolele pot fi confecţionate într-o multitudine de stiluri şi designuri, alegând pe cel mai potrivit pentru diverse amenajări.

 

  Buşteni sculptaţi

Jardinierele confecţionate prin scobirea trunchiurilor de copac sunt cel mai des folosite în grădinile

rustice. Buştenii sunt scobiţi longitudinal şi umpluţi cu pământ. Pentru o conservare îndelungată se pot trata cu substanţe impregnante şi pot fi asezaţi pe suporţi pentru a limita contactul cu solul. Pentru drenarea apei trebuie găuriti din loc în loc. În ei se fac aranjamente prin plantarea de  flori anuale sau perene şi bulbi.

Mobilier din lemn 

Folosite ca loc de odihnă şi relaxare, asezate de-a lungul aleilor, băncile sunt bine venite în peisaj. Pot avea diferite forme constructive dar cele de lemn se pot folosi de la cele mai sofisteicare modele până la butuci de lemn sculptaţi sau în stare naturală. Se amplasează solitar sau în perechi orientate faţă în faţă. Pot fi aşesate la vedere sau mai retrase pentru a conferi mai multă intimidate. 

Alte utilizări

Lemnul poate fi folosit şi ca matriale de constructie a aleilor. Butuci de lemn pe pat de nisip conferă un efect vizual deosebit.

Garduri sau parepeti pentru stabilizarea solului, amplasati de-a lungul curbelor de nivel sau pentru a stabiliza movile de pământ artificiale.

Buşteni impregnaţi de lemn sunt folosiţi pentru straturi înălţate, rabate de flori sau grădini de legume. 

 

 

  

Amenajarea grădinii – particularitaţi şi principii importante

Cu toţii ne dorim ca spaţiul din jurul casei să fie amenajat cât mai plăcut. Însă de multe ori, modul în care facem o amenajare şi ceea ce este cel mai funcţional şi estetic, nu se potrivesc tocmai cum trebuie.

Pentru a îmbina plăcutul, economicul şi utilul, în realizarea unei grădini, este nevoie să facem un studiu pentru a ne forma o idee referitoare la ceea ce ne putem astepta de la un astfel de proiect.

Este important să cunoaştem solul de care dispunem, punctele de atracţie pe care vrem să le evidentiem, variantele de plante pe care le putem folosi, cerinţele şi comportamentul lor în timp.

O planificare detaliată, diminuează semnificativ costurile cu amenajarea şi întreţinerea în timp a grădinii. Pentru acest lucru, am sintetizat în continuare o serie de subiecte importante pentru buna functionare a grădinii.

Mai jos sunt enumerate capitolele care vor fi prezentate:

1 Amenajarea gradinii - De retinut inainte de amenajarea gradinii

2 Amenajarea gradinii - Pamintul din gradina

3 Amenajarea gradinii - Surse de apa si importanta lor

4 Amenajarea gradinii - Proiectarea gradinii

5 Amenajarea gradinii - Tipuri de gradini

6 Amenajarea gradinii - Lucrari principale de intretinere a gradinii

7 Amenajarea gradinii - Importanta aleilor în amenajarea gradinii

8 Amenajarea gradinii - Utilizarea rocilor în amenajarea gradinii

9 Amenajarea gradinii - Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea gradinii

10 Amenajarea gradinii - Sisteme de irigatii folosite în gradina

11 Amenajarea gradinii  - Construirea unui sistem de drenaj in amenajarea gradinii

12 Amenajarea gradinii - Plantarea arborilor ornamentali in gradina

13 Amenajarea gradinii - Arbustii ornamentali, descriere si particularitati

14 Amenajarea gradinii - Folosirea florilor perene in gradina

15 Amenajarea gradinii - Amenajarea alpinariilor in gradina

16 Amenajarea gradinii - Construirea unui iaz artificial

17 Amenajarea gradinii - Montarea gazonului in gradina

18 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de plante aromatice

19 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de legume

20 Amenajarea gradinii - Platarea pomilor fructiferi

21 Amenajarea grădinii - Intretinerea plantelor de interior

22 Amenajarea grădinii - Lucrări de întreținere a pajiștilor

23 Amenajarea grădinii - Combaterea bolilor și daunatorilor din grădină

24 Amenajarea grădinii - Fertilizarea grădinii

25 Amenajarea grădinii - Trandafirii, descriere și îngrijire