Amenajarea gradinii- Utilizarea rocilor în amenajarea grădinii(8/25)

Amenajarea gradinii- Utilizarea rocilor în amenajarea grădinii(8/25)

Amenajarea unei grădini presupune armonizarea spaţiului din jurul casei cu natura, pentru a aduce confortul şi liniştea unui spaţiu verde.
Peisajele naturale de multe ori, în special cele montane, dar nu numai, au in compoziţia lor pietre sub diferite forme. De la bolovani de dimensiuni considerabile până la lespezi şi pietriş, toate aceastea oferă personalitate gradinii accentuând şi modificând considerabil peisajul.
Amplasarea pietrelor, mai ales a celor de dimensiuni mari, este foarte importantă din considerente estetice cât şi de logistică. Este foarte dificil ca după amplasarea unei roci de mari dimesiuni, să fie nevoie să o  mutăm, deoarece în general acest lucru se face cu ajutorul unor utilaje cu care este dificil să intrăm iar pe spatiu verde, mai ales după ce amenajarea este în stadiu avansat.

Logica amplasării pietrelor este să aducă un aspect natural grădinii, motiv pentru care se va urmări evitarea simetriilor şi se va ţine cont de principiile esteticii. 
Astfel nu vom alinia stâncile sau pietrele pentru a nu ne duce cu gândul la o actiune antropică. Movilele de pietre sunt plăcute mai ales dacă sunt integrate şi plante de alpinariu să crească printre ele.
Un alt mod de amplasare a pietrelor, în special a celor mari, este în colturile peluzelor pentru a împiedica trecerea pietonilor pe spatiul verde şi în timp ducând astfel la distrugerea gazonului pe acea porţiune.
Pietrele pot fi amplasate solitar, în interiorul curbelor aleilor mai ales în cazul curbelor scurte pentru a simula astfel ca aleea ar fi ocolit în mod natural stânca.
Foarte bine merg asociate pietrele cu mestecenii şi juniperii cu talie joasă intercalate cu aceştia într-un aranjament neregulat folosind ca decor scoarţă de copac sau pietriş.

Pietrele pot fi amplasate cu fundaţie de beton sau pietriş pentru o mai bună şi mai sigură asezare sau fără, direct pe pământ în cazul în care nu ne deranjează dacă acestea se afundă sub propria greutate în timp.
La alegerea pietrelor este bine dacă avem ocazia sa evitam pietrele cu multe fete plane si să optăm fie pentru pietre de râu sau pietre care provin din bucăţi de stânci cu feţe neregulate. În special sunt folosite pietrele de calcar diferite, şisturile, gresiile şi pietrele de râu.
Este de preferat ca acestea să nu fie amestecate prea tare în compoziţii pentru a nu se pierde aspectul natural dorit sau în cazul în care dispunem de mai multe tipuri de pietre să le poziţionam pe cele din spărturi de stâncă la partea

superioară iar cele de râu cu forme rotunde la bază. 
Lespezile provenite din şisturi pot fi folosite cu succes pentru construcţia aleilor având grijă să nu folosim placi prea subţiri care se pot sparge de la trafic. În caz că dispunem de lespezi mai groase acestea se pot folosi direct pe sol ca alei tip”paşi japonezi”.
Prezenţa pietrelor în grădină, fie ca e vorba de piese de apă, alei, alpinarii sau diferite pietre solitare sau în grupuri, dă forţă unei grădini şi lasă vizitatorului cu o impresia
vizuală puternică. Mai ales în cazul unei amenajări bine facute.

  

 

             Amenajarea grădinii – particularitaţi şi principii importante

Cu toţii ne dorim ca spaţiul din jurul casei să fie amenajat cât mai plăcut. Însă de multe ori, modul în care facem o amenajare şi ceea ce este cel mai funcţional şi estetic, nu se potrivesc tocmai cum trebuie.

Pentru a îmbina plăcutul, economicul şi utilul, în realizarea unei grădini, este nevoie să facem un studiu pentru a ne forma o idee referitoare la ceea ce ne putem astepta de la un astfel de proiect.

Este important să cunoaştem solul de care dispunem, punctele de atracţie pe care vrem să le evidentiem, variantele de plante pe care le putem folosi, cerinţele şi comportamentul lor în timp.

O planificare detaliată, diminuează semnificativ costurile cu amenajarea şi întreţinerea în timp a grădinii. Pentru acest lucru, am sintetizat în continuare o serie de subiecte importante pentru buna functionare a grădinii.

Mai jos sunt enumerate capitolele care vor fi prezentate:

1 Amenajarea gradinii - De retinut inainte de amenajarea gradinii

2 Amenajarea gradinii - Pamintul din gradina

3 Amenajarea gradinii - Surse de apa si importanta lor

4 Amenajarea gradinii - Proiectarea gradinii

5 Amenajarea gradinii - Tipuri de gradini

6 Amenajarea gradinii - Lucrari principale de intretinere a gradinii

7 Amenajarea gradinii - Importanta aleilor în amenajarea gradinii

8 Amenajarea gradinii - Utilizarea rocilor în amenajarea gradinii

9 Amenajarea gradinii - Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea gradinii

10 Amenajarea gradinii - Sisteme de irigatii folosite în gradina

11 Amenajarea gradinii  - Construirea unui sistem de drenaj in amenajarea gradinii

12 Amenajarea gradinii - Plantarea arborilor ornamentali in gradina

13 Amenajarea gradinii - Arbustii ornamentali, descriere si particularitati

14 Amenajarea gradinii - Folosirea florilor perene in gradina

15 Amenajarea gradinii - Amenajarea alpinariilor in gradina

16 Amenajarea gradinii - Construirea unui iaz artificial

17 Amenajarea gradinii - Montarea gazonului in gradina

18 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de plante aromatice

19 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de legume

20 Amenajarea gradinii - Platarea pomilor fructiferi

21 Amenajarea grădinii - Intretinerea plantelor de interior

22 Amenajarea grădinii - Lucrări de întreținere a pajiștilor

23 Amenajarea grădinii - Combaterea bolilor și daunatorilor din grădină

24 Amenajarea grădinii - Fertilizarea grădinii

25 Amenajarea grădinii - Trandafirii, descriere și îngrijire