Amenajarea gradinii - Surse de apă și importanța lor(3/25)

Amenajarea gradinii - Surse de apă și importanța lor(3/25)

Cerințele pentru apă ale grădinii sunt foarte importante. Lipsa apei este cauza principală a pierderii plantelor de grădină și a  plantelor de interior. În aceeași măsură, excesul de apă este periculos.

Practic, majoritatea plantelor se pierde la plantare pentru că nu au fost udate sau apă și au rămas o perioadă indelungată la rodăcina acestora.

Ca sursă de apă pentru un grădină ele diferă de la caz la caz. Pentru o grădină cu suprafața mică se poate folosi apa de la rețea, pentru că nu vom avea de-a face cu mari costuri.

Pe măsura ce suprafața crește, costurile cu irigatia cresc direct proporțional. Acestea pot fi influențate de compoziția grădinii: o grădina de îngrijire va avea o mare de lemn care va consuma mai multă apă în comparație cu un grădină cu suprafață de suprafață mai mică sau deloc. Marimea planelor din grădină poate influența normele de udare deoarece acestea pot umbri anumite zone și astfel se reduce cantitatea de apă pe acea zonă. Și textura solului infuză cantitatea de apă necesară: un sol se scurge foarte repede și se usucă în comparație cu un sol argilos care se comportă invers.

În cazul unei grădini medii și mari, sau în cazul în care nu putem folosi apa de la rețea din diverse motive, avem optinunea unui puț forat. Lucrarea trebuie făcută de o firmă specializată, iar pârâul trebuie curățat după șlefuire. În caz contrar se va distruge pompa care își va pierde și garanția pe acest motiv.

Sursele alternative de apă sunt lacurile, râurile și izvoarele, dacă sunt la dispoziție, cu atenție deosebită în ceea ce privește filtrarea acestor ape, mai ales a celor care stau la dispoziție, pentru a evita înghețarea pompelor și instalațiilor.

Foate folosită în țările occidentale este apa menajeră, care este filtrată și reutilizată pentru irigarea peluzelor de pământ. Metoda este din ce în ce mai folosită și la noi, utilizându-se un sistem de filtrare a costurilor cu

care costul se amortizează în timp.

Şi apele de ploaie sunt o variantă destul de interesantă. Avantajul acestei ape este că are duritate slabă şi poate fi folosită la plantele care sunt sensibile la calcar sau se poate suplini apa din sistemul de irigaţie.

Cea mai bună alegere care se poate face în cazul unei grădini este instalarea unui sistem de irigatie automatizat care asigură controlul uniformitarea şi o periodicitatea irigării grădinii. Costurile se amortizează prin eliminarea pierderilor datorate apei insuficiente şi comoditatea folosirii acestuia.

La plantarea, mai ales în cazul plantelor cu rădăcină nudă este importantă mocirlirea rădăcinilor şi ulterior acoperirea lor cu pământ, după care trebuie udat generos. Apa are şi rolul de a presa pământul, eliminând astfel golurile de aer de langă rădăcini.

Absenta apei duce la pierirea rădăcinilor tinere şi mai exact a perişorilor absorbanţi prin care planta absoarbe apa . Planta poate produce alţii noi dar în cazul în care solul este uscat şi afânat acestia se vor usca în contact cu aerul de fiecare dată cand sunt produşi până cand planta se usucă.

Excesul de apă este de asemenea nociv pentru că într-un sol saturat de apă, lipseste aerul şi astfel rădăcinile se sufocă. Acest fenomen apare pe solurile în care apa în exces este prezentă pe o perioada prelungită în condiţiile unui sol argilos, prost drenat sau a unei irigaţii necorespunzătoare.

Există plante care agrează solurile saturate cu apă ca: salcia, chiparosul de baltă, plopul, dar există si plante care sunt foarte sensibile la excesul de apă cum sunt: majoritatea speciilor de conifere, mesteacănul, teiul.

Norma zilnică de udare la gazon poate ajunge până la 20 litri pe zi pe metru patrat, in zilele caniculare de vară. Este de preferat ca udarea la gazon sa fie zilnică, printr-un sistem de udare manual sau automatizat cu aspersoare. În niciun caz cu furtunul, mai ales pe suprafete mai mari. Pentru că este imposibil a se controla norma de udare şi uniformitatea, rezultând astfel pete de gazon uscat şi ulterior găuri în gazon.

Este important de avut în vedere că în cazul în care alimentarea se face dintr-un puţ nou forat, ca acesta sa fie bine curaţat de nisip pentru a nu se distruge pompa sau a se înfunda sistemul de irigaţie.

Ph-ul solului poate fi influenţat de cât de calcaroasă este apa influentând negativ plantele acidofile ca: azaleele şi rododendronii. Pentru a combate acest fenomen nedorit trebuie intervenit periodic cu îngrăşăminte specifice.

Calcarul din apă de puț se depune pe piesele instalațiilor de irigare și în timp, înfundă furtunele de picurare, nisele și electrovanele. Cel mai avantajos mod de curățare a acestora este prin epuizarea anuală a oțetului.

 

                                 Amenajarea grădinii – particularitaţi şi principii importante

Cu toţii ne dorim ca spaţiul din jurul casei să fie amenajat cât mai plăcut. Însă de multe ori, modul în care facem o amenajare şi ceea ce este cel mai funcţional şi estetic, nu se potrivesc tocmai cum trebuie.

Pentru a îmbina plăcutul, economicul şi utilul, în realizarea unei grădini, este nevoie să facem un studiu pentru a ne forma o idee referitoare la ceea ce ne putem astepta de la un astfel de proiect.

Este important să cunoaştem solul de care dispunem, punctele de atracţie pe care vrem să le evidentiem, variantele de plante pe care le putem folosi, cerinţele şi comportamentul lor în timp.

O planificare detaliată, diminuează semnificativ costurile cu amenajarea şi întreţinerea în timp a grădinii. Pentru acest lucru, am sintetizat în continuare o serie de subiecte importante pentru buna functionare a grădinii.

Mai jos sunt enumerate capitolele care vor fi prezentate:

1 Amenajarea gradinii - De retinut inainte de amenajarea gradinii

2 Amenajarea gradinii - Pamintul din gradina

3 Amenajarea gradinii - Surse de apa si importanta lor

4 Amenajarea gradinii - Proiectarea gradinii

5 Amenajarea gradinii - Tipuri de gradini

6 Amenajarea gradinii - Lucrari principale de intretinere a gradinii

7 Amenajarea gradinii - Importanta aleilor în amenajarea gradinii

8 Amenajarea gradinii - Utilizarea rocilor în amenajarea gradinii

9 Amenajarea gradinii - Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea gradinii

10 Amenajarea gradinii - Sisteme de irigatii folosite în gradina

11 Amenajarea gradinii  - Construirea unui sistem de drenaj in amenajarea gradinii

12 Amenajarea gradinii - Plantarea arborilor ornamentali in gradina

13 Amenajarea gradinii - Arbustii ornamentali, descriere si particularitati

14 Amenajarea gradinii - Folosirea florilor perene in gradina

15 Amenajarea gradinii - Amenajarea alpinariilor in gradina

16 Amenajarea gradinii - Construirea unui iaz artificial

17 Amenajarea gradinii - Montarea gazonului in gradina

18 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de plante aromatice

19 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de legume

20 Amenajarea gradinii - Platarea pomilor fructiferi

21 Amenajarea grădinii - Intretinerea plantelor de interior

22 Amenajarea grădinii - Lucrări de întreținere a pajiștilor

23 Amenajarea grădinii - Combaterea bolilor și daunatorilor din grădină

24 Amenajarea grădinii - Fertilizarea grădinii

25 Amenajarea grădinii - Trandafirii, descriere și îngrijire