Amenajarea gradinii – Pamantul din gradina(2/25)

Amenajarea gradinii – Pamantul din gradina(2/25)

Pământul sau solul, este stratul de la suprafaţa pământului în care plantele îşi fixează şi îşi  dezvolta rădăcinile.

 Textura solului este dată de ponderea particulelor de diferite dimensiuni din sol. Este vorba de nisip, lut şi argilă. Această pondere determină comportamente foarte diferite ale solurilor. Astfel un sol nisipos se va lucra foarte usor, se va drena foarte bine insă va fi şi foarte sărac în humus şi supus fenomenelor de eroziune. La cealată extremă, un sol argilos este un sol rece, care va reţine apa pe perioade prelungite şi în cazul în care se usucă, devine bolovănos şi extrem de greu de lucrat.

Ambele tipuri de sol pot fi corectate cu costuri suplimentare, prin instalarea sistemelor de irigatii cu norme specifice de udare in funcţie de tipul de textură. De preferat norme mai mici şi mai dese în cazul solurilor nisipoase şi doar mai mici în cazul celor argiloase. Un aport

 de materie organică este oricand binevenita, pentru a îmbunatati deficitul de humus. Aceasta poate fi bălegar fermentat sau compost şi va fi încorporat în statul de la suprafaţă.

În cazul solurilor argiloase se pot aduce îmbunătăţiri stratului superior prin amestecarea în acesta a unor cantităţi de nisip. Deasemenea în cazul solurilor argiloase care nu se drenează corespunzator, se pot amenaja instalaţii de drenaj.

Cernoziomurile sunt tipurile de sol negre, relativ sărace în humus, 3-6%. Sunt cele mai fertile dintre soluri şi se formează sub vegetaţia ierboasă din zonele de deal şi câmpie.

Solurile brun roşcate, sunt soluri cu o cantitate mare de argilă, inferioare cernoziomurilor din punct de vedere al fertilităţii. Sunt soluri mai reci, cu structura gromerulara. Ca urmare a construirii pe surafeţe de păduri defrişate, tot mai multe grădini se amenajează pe acest tip de sol.

  Una dintre cele mai importante proprietăţi ale solului o constituie fertilitatea care este dată procentul de humus. Cu cât procentul de humus este mai mare, cu atât solul este mai fertil. Humusul este un complex dinamic de substanţe care este extras şi folosit de plante şi care prin descompunerea plantelor se reinnoieşte. Stratul cel mai fertil al solului este cel de la suprafaţa, şi de aceeplantării pe soluri în care gropa depăşeşte adâncimea stratului fertil, este importantă operatiunea de inversare a orionturilor, straturile se depozitează separat la săparea gropii şi se pun în groapă invers. Astfel stratul fertil de la suprafaţă ajunge în partea inferioară a gropii, mai aproape  de rădăcinile plantei.

 Epuizarea solului, este un fenomen de sărăcire a solului, care apare ca urmare a scăderii fertilităţii acestuia, în condiţiile exploatării prelungite. Cel mai vizibil se poate observa în cazul peluzelor de gazon. Prin tunderea repetată a gazonului şi irigaţie, fertilitatea solului scade, elementele sunt absorbire de plante şi spălate de apă. Dacă acest fenomen nu este combătut, se poate ajunge la

pierderea rapidă a gazonului. Refacerea fertilităţii solului se face prin fertilizări periodice cu îngraşăminte chimice cât mai complexe, cât şi cu îngrăşăminte organice. Fertilizarea periodica menţine fertilitatea solului cu rezultate deosebite pentru plante.

Plantele se pot dezvolta şi fără sol. Este cazul plantelor de interior care au nevoie decât de un strat suport constituit din diferite materiale dintre care cel mai folosit este argiala expandată. Astfel plantele nu nevoie decât de o fertilizare periodică facută odata cu apa de udare.  Ca un caz particular orhideele nu au nevoie nici de acel strat suport, ele putand creste pe diferiti suporti montaţi în interior.

 

                                 Amenajarea grădinii – particularitaţi şi principii importante

Cu toţii ne dorim ca spaţiul din jurul casei să fie amenajat cât mai plăcut. Însă de multe ori, modul în care facem o amenajare şi ceea ce este cel mai funcţional şi estetic, nu se potrivesc tocmai cum trebuie.

Pentru a îmbina plăcutul, economicul şi utilul, în realizarea unei grădini, este nevoie să facem un studiu pentru a ne forma o idee referitoare la ceea ce ne putem astepta de la un astfel de proiect.

Este important să cunoaştem solul de care dispunem, punctele de atracţie pe care vrem să le evidentiem, variantele de plante pe care le putem folosi, cerinţele şi comportamentul lor în timp.

O planificare detaliată, diminuează semnificativ costurile cu amenajarea şi întreţinerea în timp a grădinii. Pentru acest lucru, am sintetizat în continuare o serie de subiecte importante pentru buna functionare a grădinii.

Mai jos sunt enumerate capitolele care vor fi prezentate:

1 Amenajarea gradinii - De retinut inainte de amenajarea gradinii

2 Amenajarea gradinii - Pamintul din gradina

3 Amenajarea gradinii - Surse de apa si importanta lor

4 Amenajarea gradinii - Proiectarea gradinii

5 Amenajarea gradinii - Tipuri de gradini

6 Amenajarea gradinii - Lucrari principale de intretinere a gradinii

7 Amenajarea gradinii - Importanta aleilor în amenajarea gradinii

8 Amenajarea gradinii - Utilizarea rocilor în amenajarea gradinii

9 Amenajarea gradinii - Folosirea obiectelor de lemn în amenajarea gradinii

10 Amenajarea gradinii - Sisteme de irigatii folosite în gradina

11 Amenajarea gradinii  - Construirea unui sistem de drenaj in amenajarea gradinii

12 Amenajarea gradinii - Plantarea arborilor ornamentali in gradina

13 Amenajarea gradinii - Arbustii ornamentali, descriere si particularitati

14 Amenajarea gradinii - Folosirea florilor perene in gradina

15 Amenajarea gradinii - Amenajarea alpinariilor in gradina

16 Amenajarea gradinii - Construirea unui iaz artificial

17 Amenajarea gradinii - Montarea gazonului in gradina

18 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de plante aromatice

19 Amenajarea gradinii - Amenajarea unei gradini de legume

20 Amenajarea gradinii - Platarea pomilor fructiferi

21 Amenajarea gradinii - Intretinerea plantelor de interior

22 Amenajarea gradinii - Lucrari de întretinere a gazonului

23 Amenajarea gradinii - Combaterea bolilor si daunatorilor din gradina

24 Amenajarea gradinii - Fertilizarea gradinii

25 Amenajarea gradinii -Trandafirii, descriere si îngrijire