Constructia casei – semne de afectare a unei fundatii

Constructia casei – semne de afectare a unei fundatii

         Daca vom cunoaste din timp semnele de afectare ale fundatiei casei in care locuim putem economisi multi bani si putem salva mult din constructie. Cu cat vor incepe mai repede lucrarile de renovare si consolidare cu atat locuinta dumneavoastra

va fi in siguranta mai mare.

          Care sunt semnele de afectare ale unei fundatii ?

          In primul rand trebuie sa fim atenti cand usile din casa nu mai functioneaza normal. In astfel de situatii trebuie sa verificam toti peretii casei pentru ca exista posibilitatea sa prezinte deja fisuri. Mai pot apare fisuri in pardoseala, sub gresie sau faianta si in tavane sau in stratul de beton care se gaseste sub dusumea. Cand fundatia este afectata exista posibilitatea ca ferestrele sa nu se mai inchida si deschida cu usurinta.

          Cand apar astfel de semne este bine sa verificam si exteriorul casei. De obicei se verifica daca peretii sunt drepti sau nu, daca exista fisuri si la exterior si daca imbinarile sunt drepte.

          Daca in fundatie apare o umflatura exista posibilitatea ca fundatia sa se fi deplasat din cauza unor probleme generate de sol: alunecari, acumulari de apa, prabusirea unui stalp de sustinere, etc.

        

  In cazul unei constructii noi trebuie sa verificam calitatea betonului din care a fost construita fundatia. Exista posibilitatea sa fi fost adaugata prea multa apa, sau nisipul sa fi continut sare sau multe impuritati. In astfel de situatii este bine sa consultam un inginer de structura pentru a ne spune daca exista posibilitatea de a salva cat mai mult din fundatia casei noastre.

 

          Fundatii – elementele componente ale unei fundatii de casa

          Este un lucru deja stiut de toata lumea faptul ca fundația este cel mai important element care intra in alcatuirea oricarei clădiri, fie că este vorba de o casă simpla sau de o cladire impunatoare. Pur și simplu, fundația este acea portiune din casa pe care se sprijina intreaga constructie.

          Exista multe si variate tipuri de fundatii, incepand cu fundatii simple de lemn, de beton simplu sau armat, fundatii de suprafata, de adancime, fundatii bloc, etc.

La realizarea unei fundatii vom avea nevoie de scandura, beton (care se obtine dintr-un amestec de nisip, pietris si ciment in anumite proportii), de apa, pietris pentru a aduce terenul la nivelul dorit, folie de plastic pentru izolarea placii de beton, etc. Pentru armarea sau cresterea rezistentei unei fundatii se mai pot folosi bucati de lemn, bare de otel, fier beton aranjat intr-o structura metalica ce va oferi elasticitate si rezistenta in plus.

          Pentru ca o fundatie sa reziste mult timp trebuie sa alegem un teren adecvat unde va fi plasata, lipsit de umiditate excesiva. Intotdeauna o fundatie este bine sa fie fixata sub linia de inghet. Daca acest lucru nu se respecta atunci ea se va deteriora din cauza ciclurilor repetate de inghet-dezghet.

          Sistemul de impermeabilizare folosit la realizarea unei fundatii (placa de fundatie) consta de cele mai multe ori dintr-o folie de plastic suficient de groasa pentru a nu se distruge atunci cand ajunge in contact cu solul.

          Pe peretii exteriori ai portiunii ridicate din fundatie (marginile ei) se pot aplica bucati de piatra de munte, caramizi aparente, gleturi speciale sau alte materiale care au rolul de a proteja partile laterale, care in prealabil au fost hidroizolate cu o membrana, de patrunderea apei rezultate din ploi.