Constructia casei – fundatii de case

  Constructia casei – fundatii de case

          O fundație este elementul unei structuri arhitecturale cu ajutorul careia se realizeaza conectarea constructiei la structura

solului pe care este asezata aceasta. De asemenea, cu ajutorul unei fundatii se realizeaza o multime de transferuri de sarcini catre nivelul solului.

          Alegerea unei fundații pentru o locuinta depinde intodeauna de tipul solului unde va fi amplasata constructia. Al doilea element important care trebuie luat in calcul cand se realizeaza o fundatie este clima localitatii respective. Anumite tipuri de fundatii nu vor functiona niciodata bine in cazul unor temperaturi scazute sau in cazul unor inundatii frecvente.

          Casele care sunt construite pe un teren mai slab vor avea nevoie de fundatii adanci iar cele care sunt construite pe un teren solid vor necesita doar construirea unor fundatii de suprafata.

          Pentru a alege tipul de fundatie care se potriveste cel mai bine dimensiunilor noii constructii precum si caracteristicilor solului unde se va realiza constructia este bine sa cerem parerea unui inginer constructor cu experienta in astfel de lucruri.

          Acesta este cel mai in masura sa va spuna care vor fi dimensiunile si cum trebuie realizata fundatia pentru a va bucura de o rezistenta buna in timp pentru locuinta dumneavoastra.

        

  Cel mai frecvent tip de fundatie intalnit pentru constructia unei case este fundatia din beton turnat. Acest material format din nisip, pietris si ciment se toarna in niste santuri speciale sapate de-a lungul cadrului viitoarei case. In interiorul acestui cadru se va turna placa fundatiei care va avea menirea de a transmite sarcinile constructiei catre sol.

          Placa de beton se va spijini intotdeauna pe un strat de pietris peste care se va aseza o folie protectoare de plastic care va oferi o protectie buna impotriva umiditatii.      

Astfel de fundatii sunt ideale pentru zonele in care solul nu ingheata in timpul iernii.

          Ce se poate intampla in locurile unde solul ingheata in timpul iernii?

          In astfel de situatii rezistenta betonului se va micsora si implicit si rezistenta casei. Pentru astfel de locuri se vor proiecta alte tipuri de fundatii. Spre exemplu pot fi realizate fundatii in forma de T care sunt foarte recomandate pentru zonele reci.

          In afara de fundatiile clasice realizate din beton turnat exista si fundatii realizate doar din lemn (fundatii permanente din lemn). Acestea au fost foarte folosite incapand cu anii 1960 in multe tari din strainatate precum si in SUA.

          Astfel de fundatii sunt realizate din lemn foarte bine uscat si tratat care este foarte usor si rezistent la fenomenele de degradare.

          O fundatie permanenta din lemn nu necesita folosirea si turnarea de beton. Din cauza acestui lucru costul va fi cu mult mai mic precum si timpul de realizare. Acest tip de fundatii este des intalnit in America.

          Un alt tip de fundatie foarte utilizata este fundatia inalta sau ridicata. Ele sunt foarte necesare in zonele de coasta unde exista cantitati mari de ploi si multe inundatii. Realizarea unei fundatii inalte necesita o planificare atenta pentru ca ea trebuie sa ofere un spijin bun constructiei si sa o protejeze bine impotriva umiditatii in acelasi timp.