Constructia casei-tipuri de fundatii pentru constructii

Constructia casei-tipuri de fundatii pentru constructii

O fundație este definită ca fiind un element arhitectural al unei clădiri care  asigura distribuția catre sol a intregii greutati pe

care o detine cladirea.  
Relizarea unei fundații reprezinta o adevarata provocare pentru orice inginer constructor. În conformitate cu capacitatea portantă, forțele implicate și caracteristicile terenului, constructorul va alege tipul de fundatie care este cel mai potrivit. Aceasta poate fi de mică adâncime, semi-adânca sau de suprafata sau de adancime mare, etc.

In anumite situatii, daca solul nu are calitatea necesara pentru realizarea unei constructii se pot folosi tehnici de armare a solului.

Orice fundație variază în funcție de calitatea solului pe care clădirea va fi construita, de natura materialelor de constructie și de dimensiunea clădirii.   Se recomandă ca orice teren pe care urmeaza sa se construiasca o constructie sa aibe o structura buna si sa nu fie predispus la tasare. Inginerul responsabil cu studiul tipului de fundație care se potriveste cel mai bine noii constructii este inginerul geotehnic.

          La alegerea locului unde se va construi o casa sau o cladire trebuie sa tinem cont de mai multe lucruri:dimensiunea constructiei, structurile invecinate, vegetatia, starea panzei freatice, seismicitate, nivelul de tasare al terenului, etc..

          În conformitate cu capacitatea portantă a terenului, forțele implicate și așezarea terenului destinat constructiei, trei tipuri de fundații sunt posibile: de suprafata, semi-adâncă și adanca.

          Fundațiile de mică adâncime
          Fundațiile puțin adânci sunt frecvent folosite pentru realizarea constructiilor mici. Exista anumite etape strict necesare pentru a realiza o fundatie de mica adancime sau superficiala.

          Pentru inceput se vor elimina toate plantele, arbustii, copacii si radacinile de pe suprafata de teren unde se va construi fundatia. Dupa curatarea terenului se indeparteaza un strat de pamant atat cat este necesar pentru a turna fundatia

          Fundatii semi-adanci

          Fundatiile adanci si semi-adanci se realizeaza cand stratul superior al solului nu este suficient de puternic pentru a

utiliza o fundatie de mica adancime. Acest tip de fundație, de obicei, are o adâncime cuprinsă între 3 și 6 m si se realizeaza cand nu este nevoie de o fundatie de mare adancime pentru a evita costurile in plus.

          Fundatiile adanci
          Există mai multe tipuri de fundații adânci, care diferă în functie de modul lor de instalare și operare. Cele mai frecvente sunt fundațiile cu piloni care pot fi simple sau forate (cu sau fără descărcare de la sol).

          In afara de aceste tipuri de fundatii mai exista si alte clasificari. In functie de materialele din care sunt confectionate fundatiile mai pot fi: fundatii din piatra, fundatii din beton simplu si din beton armat. Dupa nivelul apelor freatice, exista fundatii situate deasupra nivelului apelor freatice si fundatii sub nivelul hidrostatic.

          Dupa tipul structurii putem avea: fundatii continue sub pereti portanti de zidarie si diafragma, fundatii pe retele de grinzi, fundatii sub stalpi si fundatii de utilaje si masini.

          Din categoria fundatiilor din beton simplu amintim cateva cuvinte despre fundatiile in trepte care sunt mai frecvent intalnite.

        

  Astfel de fundatii pot fi cu una sau doua trepte. Ele sunt utilizate in cazul constructiilor de dimensiuni mici dar cu incarcari mari, de obicei. Mai sunt folositoare in situatiile in care constructiile urmeaza sa fie amplasate pe terenuri cu capacitate portanta redusa.