Materiale de constructii-Argila si Lecablock-ul

Materiale de constructii-Argila si Lecablock-ul

 

          Argila are anumite caracteristici care sunt foarte avantajoase pentru realizarea diverselor tipuri de constructii. 

Multi constructori considera argila un material extraordinar datorita faptului ca are multe proprietati utile domeniului constructiilor. Chiar daca nu prezintă aceleași caracteristici de rezistență la solicitări și la umiditate precum betonul, argila este frecvent utilizata pentru construirea de case în aproape toate tarile lumii. Se estimează că două treimi din toate casele construite in lume sunt în mare parte realizate si cu argilă

în combinație cu piatră sau lemn.

          Acest material de constructii oferă o protecție bună impotriva luminii solare directe, stabilitate termică bună precum si o ventilatie sănătoasă pentru peretii constructiei. Tot cu ajutorul ei se poate realiza si o buna economie de energie. Este un material care are multiple avantaje, în special:

 

  1. faptul ca permite o buna ventilatie a peretilor unei case inseamna ca mentine si o umiditate echilibrata a aerului.
  2. asigura o etanseitate termica foarte eficienta (mentine temperatura interna constanta);
  3. este un bun izolator fonic;
  4. ajuta la mentinerea in stare buna a celorlalte materiale de constructie.

 

     Chiar si betonul combinat cu argila expandata se încadrează în categoria de beton ușor. Argila expandata este un material natural sub formă de bile mici expandate care este folosit uneori la umplerea subsolurilor.  
Argila expandata amestecat cu betonul permite obținerea unui material cu caracteristici bune de izolare termică și acustică, care găsește utilizare pe o scară foarte larga. Acest produs permite o izolare termică excelenta, asigură si o buna izolare fonica, oferă o rezistență bună la foc si incendii, are o bună rezistență la sarcinile statice, este ușor de prelucrat, este "durabila”, adică își menține caracteristicile sale timp indelungat si mai este si un material natural si ecologic.

 

Lecablock-urile

Lecablock-ul este un produs format din beton usor, utilizat foarte mult in Italia. Pentru a produce acest tip de material de constructie se foloseste  un anumit tip de argilă, care se coace într-un cuptor rotativ, la temperaturi de până la 1200°C. In urma proceselor de ardere se va obtine un material rezistent la foc care nu contine nicio substanță organică.

          Termenul "lecablock" înseamnă un bloc de beton ușor. Betonul este folosit ca material liant. Duritatea betonului, numărul de găuri și camerele de aer sunt proiectate în așa fel, încât peretele construit cu acest produs sa detina atat proprietăți bune mecanice cat și o izolație eficienta. Lecablock-urile sunt solutii optime pentru o acustica si o izolare termica buna, atat pentru- peretii interiori cat si pentru cei exteriori. Alte caracteristici pozitive ale acestui produs ar mai putea fi: o rată scăzută de transfer de căldură, o bună rezistență la foc, o absorbție scăzută a apei, rezistență excelentă la prezența gazului radon si producerea de vapori de respiratie bună pentru constructie (nu creează nicio formă de mucegai).

Astfel de materiale de constructie pot fi folosite la realizarea cladirilor anti-seismice si pentru construirea barierelor anti-zgomot.

 

Dezvoltarea industriei materialelor de constructii a adus in ultimii ani imbunatatiri considerabile si posibilitati multiple. Inainte de a incepe construirea unei caldiri sau a unei locuinte este bine sa ne interesam de toate lucrurile nou aparute in industria de profil. Uneori exista solutii foarte eficiente care ne pot salva mult din economiile adunate o viata intreaga. Nu este un lucru gresit sa intrebam un inginer constructor cu ceva timp inainte de a incepe constructia pentru a sti care va fi costul real pe care trebuie sa il suportam.