Constructia casei-studiul geotehnic

Constructia casei-studiul geotehnic

    Fundația unei case sau cladiri transferă greutatea casei/cladirii catre sol. Având în vedere că greutatea unei case se sprijină

pe sol, inginerii trebuie să studieze foarte atent proprietățile solului pentru a se asigura că acesta prezinta o rezistenta destul de buna pentru a transporta sarcinile impuse de constructia in sine.

   Acesta este un lucru obisnuit pentru inginerii constructori. Pentru a determina capacitatea portantă în condiții de siguranță a solului, este nevoie de realizarea unui studiu special, numit studiu geotehnic. După cum sugerează și numele, capacitatea portanta este cantitatea de greutate pe unitatea de suprafață pe care solul o poate suporta. De exemplu, capacitatea portantă în condiții de siguranță într-o locație anume ar putea fi de 20t/mp.

   De asemenea, această capacitate se schimbă la diferite nivele de adâncime ale solului. În general, cu cat este mai adanca sapatura, cu atat capacitatea de portanta va fi mai ridicata. Pentru a sprijini în mod corespunzător o clădire, solul trebuie să fie foarte ferm și puternic.

   Solul aflat in apropierea suprafeței pământului este de obicei slab. Daca o cladire va fi construita pe un astfel de sol slab, ea se va prabusi fara doar si poate. In cele mai multe cazuri este nevoie de o sapatura adanca, până când se va ajunge la un nivel foarte puternic si rezistent.

    Pentru a determina daca un loc este potrivit pentru construirea unei fundatii sau nu, inginerii specializati in astfel de lucruri, vor realiza o investigare atenta a proprietatilor solului unde urmează să fie amplasata fundatia. Pentru acest lucru se introduce o teava(carota) in pamant la o adancime destul de mare pentru a extrage monstre de pamant. Dupa realizarea acestei operatii, se trimit probele de sol la un laborator specializat pentru a fi analizate caracteristicile lui.

   Solul este de obicei compus din mai multe straturi, fiecare cu propriul set de proprietăți. Tehnologia de foraj de astazi s-a dezvoltat foarte mult. In zilele noastre se pot face foraje ușor și in mod economic chiar si la adancimi foarte mari, chiar de câteva sute de metri sau mai mult (exista si foraje realizate in roca dura).

   Prin urmare, identificarea proprietatilor solului unde urmeaza sa fie amplasata o fundatie nu mai este deloc o problema in prezent.

   Laboratorul de specialitate(geotehnic) va realiza un raport de investigare, determinare, in care vor fi enumerate proprietățile solului la fiecare 2 m de adancime.

   Pe baza acestui raport, inginerii de structura(rezistenta) pot decide la ce adancime sa va realiza fundatia precum si dimensiunile ei necesare pentru a oferi o buna rezistenta la sarcinile care vor fi transmise de constructia care va incepe ulterior.

   In general, fundatiile sunt impartite in doua categorii: fundații de mică adâncime și fundații de adancime mare. Fundația de mică adâncime poate fi făcuta la adâncimi mai mici de un metru, în timp ce fundațiile adânci se pot face la adâncimi cuprinse intre 20 si 65 de metri. Fundațiile puțin adânci sunt utilizate pentru clădiri mici si ușoare, în timp ce fundatiile adânci sunt

pentru clădiri mari si grele.

   Calculul dimensiunilor unei fundatii se realizeaza pe baza proiectului constructiei care urmeaza a fi realizat si depinde in special de suprafata care urmeaza a fi construita. La acest lucru se mai adauga si greutatea materialelor care vor fi folosite (tipul lor, caramida, BCA, diafragme de beton, sa.) precum si greutatea acoperisului(invelitorii).