Constructia casei-Primii pasi

Constructia casei-Primii pasi

Construirea unei case nu este un lucru simplu.

Este un proces laborios care implica mult etape si investitii

serioase.

Daca nu vom calcula bine fiecare pas, riscam sa pierdem multi bani si timp pretios.

Dupa alegerea terenului care trebuie sa indeplineasca si conditii tehnice foarte bune pentru a ne asigura ca rezistenta ei in timp va fi optima, precum si conditii estetice si de confort, urmatoarea etapa este proiectarea spatiilor de locuit. Este adevarat ce cel mai mare obstacol il reprezinta costurile inca mari pe care il au constructiile si imposibilitatea de a castiga suficient de multi bani pentru ne realiza visele mult dorite.

Este bine sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a avea banii necesari pentru realizarea proiectului dorit. Daca acest lucru a fost realizat, atunci putem trece la pasii urmatori care vor fi cu mult mai simpli.

Proiectarea spatiilor de locuit trebuie facuta in timp indelungat si in liniste pentru ca, de felul in care ne vom concepe casa va depinde viata si confortul nostru zi de zi. Ne putem inspira,  consultand reviste de specialitate, imagini prezentate pe internet sau putem consulta un arhitect care ne poate schita modelul de casa care ni se potriveste cel mai bine.

Este bine ca planul casei sa includa toate nevoile familiei proprii pentru ca este mult mai greu si costisitor sa adaugam ulterior o camera in plus. Multe persoane includ in planul locuintei cel putin o camera in plus care poate folosi foarte bine ca spatiu pentru un birou, camera de joaca sau spatiu de depozitare temporar. Aceasta camera isi poate schimba destinatia oricand  in functie de lucrurile noi care intervin in viata noastra.

Includerea in planul casei a unor spatii cu destinatii speciale (ex: camera destinata spalarii rufelor, garaj, depozit, etc) pot mari considerabil confortul vietii noastre in acea locuinta.

Incaperile in care ne petrecem mult timp precum bucataria si living-ul este indicat sa fie cat mai spatioase precum si camerele pentru oaspeti. Proiectarea unei locuinte placute inseamna includerea in planul constructiei a unor ferestre mari pentru a permite luminii sa intre in incapere in orice etapa a zilei. Este bine ca un anumit loc sa fie foarte bine luminat cu lumina naturala care este foarte odihnitoare.

De asemenea, spatiile destinate bucatariilor trebuiesc sa fie foarte generoase si este bine ca aici sa avem multa lumina naturala in special in partea a doua a zilei. Constructorii recomanda amplasarea acestor spatii spre partea de vest a locuintei. Daca locuinta dumneavoastra este amplasata intr-o zona rece atunci este bine ca in partea de sud a noii constructii sa existe ferestre mari si luminoase pentru a beneficia de caldura sporita cel putin pe perioada verii. 

     

          Pentru a proteja cat mai bine constructia si pentru a o feri de umiditate si apa este bine sa va alegeti terenul de casa cu mare atentie. Exista si terenuri care retin apa sau care se afla  in apropiere de o conducta mare de apa potabila. Nu uitati niciodata ca umiditatea si apa distrug structura oricarei constructii si ii diminueaza mult din rezistenta si din durata de viata.

          In zilele noastre companiile de asigurari se intrec in oferte avantajoase. Exista astazi inclusiv polite de asigurari pentru realizarea constructiilor noi. Daca luam in calcul costurile necesare pentru construirea unei constructii noi ele sunt utile. Cu o astfel de asigurare orice situatie neprevazuta va putea fi solutionata fara a cheltui nici un ban in plus.

          In afara de acest lucru exista posibilitatea de a asigura locuinta si dupa finalizarea ei. Acest lucru va insemna protectie maxima impotriva incendiilor, inundatiilor mari, seismelor, intrarilor prin efractie, etc.

         

Dupa ce va fi finalizat proiectul noii locuinte se poate solicita eliberarea Autorizatiei pentru constructie de la institutiile competente care sunt abilitate sa elibereze astfel de acte.

          Exista posibilitatea sa fie necesare si altfel de autorizatii speciale. O discutie cu inginerul constructor care va raspunde de realizarea constructiei locuintei dumneavoastra, poate fi salvatoare, pentru ca este cel mai in masura sa va spuna care sunt toate formalitatile necesare care trebuiesc indeplinite pentru a incepe constructia.

          Dupa ce ne-am documentat bine putem incepe estimarea costului noii noastre case. Pe baza proiectului realizat anterior, inginerul constructor sau firma de constructii va va spune care sunt materialele necesare si cantitatile lor, tipurile de instalatii electrice care se potrivesc cel mai bine, numarul de muncitori necesari pentru anumite etape mai laborioase, tipul de instalatii sanitare, etc.

          Mai mult ca sigur ca va fi nevoie de muncitori pentru a pregati terenul unde urmeaza sa se toarne fundatia si pentru a amenaja gardul, de zidari pentru a ridica peretii noii case, de tamplari pentru a fixa ferestrele, de tinichigii pentru a instala acoperisul, electricieni, parchetari, instalatori, designeri pentru amenjarea interiorului locuintei, etc.

          Colaborarea dumneavoastra cu inginerul constructor sau cu firma de constructii trebuie sa se realizeze in baza unui contract cu clauze foarte clare si precise referitoare la raspunderile fiecarei parti in parte, data finalizarii, suma negociata, conditiile in care acesta se poate modifica, clauze suplimentare pentru evenimente neprevazute ce pot apare, etc.      
          O constructie incepe intotdeauna cu pregatirea locului unde urmeaza sa se toarne fundatia si cu realizarea fundatiei in sine.

In functie de calitatea solului, suprafata care urmeaza sa fie construita, greutatea materialelor din care va fi construita casa, tipul de acoperis si multe alte detalii se va stabili tipul de fundatie care se potriveste cel mai bine precum si dimensiunile ei.

          In general, cel mai recomandat tip de fundatie este fundatia din beton turnat si armat.

          Construirea fundatiei necesita o perioada mai mare de timp deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a permite structurior din beton sa se usuce bine. Daca acest lucru nu se va face cu atentie, se poate pierde mult din rezistenta casei noi.

            Grosimea stratului de fundație trebuie să fie determinată cu atenție de către un inginer structurist, luându-se în considerare înălțimea peretilor și sarcina care va fi obligată să o suporte de-a lungul timpului.

          De indata ce fundatia este finalizata si bine uscata se poate incepe construirea peretilor. Daca noua constructie va avea mai multe etaje, atunci vor fi necesare placi de beton suplimentare turnate intre etaje.

          Dupa instalarea acoperisului se pot incepe si lucrarile de amenajari interioare, tencuiala peretilor sau instalarea placilor de rigips, montarea ferestrelor si a usilor interioare, montarea parchetului, realizarea instalatiilor electrice, sanitare, instalarea sistemelor de incalzire, montarea centralei termice, a aparatelor de aer conditionat, etc.