Imprimante 3D in constructii (2/2)

Imprimante 3D in constructii (2/2)

    Bine ati ajuns in viitor! Traim in niste vremuri fascinante din punct de vedere tehnologic.

In fiecare zi cineva, undeva,revolutioneaza un intreg domeniu printr-o idee geniala.

       Astazi vom vorbi despre aplicatiile tehnologiei de printare in trei dimensiuni (sau 3D) care, mai nou a iesit din nisa sa artistica si a ajuns o unealta cu potential nelimitat. Cativa inventatori, din diferite colturi ale lumii, au reusit sa adapteze ideea la o scara mai mare, si au creat prin aceasta metoda, structuri deosebite.           

In Italia, o companie care se numeste WASP, a construit o instalatie similara(vezi articolul precedent), cu scopul de a produce case, care au costuri reduse, din materiile prime gasite pretutindeni. Ei au creat un design similar cu cel a lui Ma, numai ca se deosebeste de cel al acestuia in doua feluri.

Prima diferenta este constituita de sistemul mobil de printare, care practic este o schela metalica care poate fi asamblata si dezasamblata usor, oriunde este nevoie. A doua diferenta este ca foloseste lutul ca material de printat. Nu construieste case solide si durabile, dar la nevoie sunt adaposturi rapide si ieftine.

In aceasta categorie si-au facut un nume si olandezii de la MX3D , care au inventat un aparat capabil sa printeze poduri din otel.

Imprimanta lor 3D, este practic un robot cu un brat. Pe brat este montat un aparat de sudura, de mare precizie, care toarna si metal. Bratul este montat pe un corp, care se misca pe un sistem de senile, ambele componente fiind sincronizate si orientate in spatiul 3D pentru a putea construi in consola.

Pana acum, robotul a fost prezentat la expozitii de arta, unde a facut demonstratii, ridicand structuri metalice complexe,practic din nimic. Pe viitor, echipa MX3D are in plan sa construiasca un pod din otel peste un canal din Amsterdam. In colaborare cu primaria orasului, ei vor sa fac un proiect in care sa sincronizeze doi roboti care sa construiasca, pornind in acelasi timp, din ambele capete, un pod peste un canal.

Cei doi roboti vor construi o structura metalica,astfel incat sa se poata avansa pe ea, in timp ce se indreapta spre mijloc. Ideea este de a uni cele doua jumatati de pod simultan, urmand ca apoi sa se faca si ranforsarea constructiei intregului pod. Ulterior, aceasta structura urmand sa fie mascata cu detalii artistice. Proiectul inca este in stadiu de elaborare, urmand sa se concretizeze cat de curand.

Cei mai sus enumerati, sunt principalii actori care s-au evidentiat pana in momentul de fata in acest nou domeniu. Aparent, acesta este inceputul unui nou trend in constructii, cu toate ca la inceput, potentialul de dezvoltare economica si progres tehnologic nu arata foarte promitator.

Acesta pare a fi viitorul constructiilor, o operatie usoara, ieftina si ecologica.                                             C.Lin