Feng Shui - Reguli pentru amenajarea apartamentului- Intrarea in casa si holul( 1/6)

Feng Shui - Reguli pentru amenajarea apartamentului- Intrarea in casa si holul( 1/6)

Reguli feng shui pentru amenajarea apartamentului

Majoritatea constructorilor si arhitectilor construiesc conform principiilor economiei si eficientei, dar nici unul nu se gandeste la armonia spatiului si a energiei sale.

Cum va imaginati o casa armonioasa?

♦   V-ati intrebat vreodata daca casa dvs. este construita sau decorata conform principiilor feng shui?

♦   Este spatiul dumneavoastra de locuit, sau de lucru, in acord cu aceste principii?

♦   Cum putem sa ne descurcam cu ce avem?

 

Acestea sunt cateva dintre subiectele pe care le vom aprofunda in continuare.

     Spatiile nu sunt intotdeauna folosite in scopul pentru care au fost proiectate, asa incat avem toate sansele sa nu le putem organiza intr-un mod echilibrat. In loc sa ne axam pe ce sa nu facem, mai eficient ar fi sa avem in minte un model armonios dupa care sa ne ghidam.

 Cu aceste cunostinte ne va fi mai usor sa redecoram singuri apartamentul sau sa alegem cu chibzuinta un nou spatiu de locuit.

Cuprins:

 1. Intrarea in casa si holul
 2. Ferestre si usi
 3. Bucataria
 4. Dormitorul
 5. Baia
 6. Sufrageria

 

 1. Intrarea in casa si holul

     Simbolistica intrarii in casa este acea punte de trecere dintre lumea interioara si lumea exterioara. Desi intrarea poate sa fie reprezentata doar printr-o usa, este ideal ca acea usa sa dea intr-un hol.

Armonie in hol

     Holul este locul in care musafirii au timpul lor de acomodare cu energia casei tale, inainte de a intra in restul camerelor. Ar trebui sa aiba elemente de „impamantare”, cum ar fi o masa sau o etajera pe care sa iti lasi lucrurile, un cuier, niste elemente decorative, sau poze, care sa reprezinte energia casei si a locuitorilor sai.

Obiectele decorative pot fi facute din materiale care inspira relaxare,cum ar fi lemnul masiv sau diverse cristale avand culori inchise, avand calitati protectoare: onix, ochi de tigru, lapis lazuli.

Cateva reguli de baza in privinta arhitecturii incaperii:

 • Usa principala a casei trebuie sa se deschida inauntru. Simbolistica din spatele acestei idei este de a pofti energia sa curga in casa noastra, nu sa o lasam sa iasa.
 • Usa principala a casei nu trebuie sa fie aliniata vis-a-vis de o fereastra mare sau de scari. Acest amplasament nu este recomandat deoarece nu creeaza un sentiment de siguranta,de impamantare. Ele sunt elemente care pun Chi-ul* in miscare, creaza agitatie, opusul la ceea ce vrem sa avem in hol.
 • Alte aranjamente care ar trebui sa fie evitate sa se afle intr-un hol: amplasarea unei usi vis-a-vis de o alta usa, mai ales cea de la baie, sau vis-a-visde un sifonier. Vom vedea de ce in capitolele urmatoare.

Ideea este de a crea un spatiu in care dumneavoastra si oaspetii dvs. sa aveti timp de acomodare si reculegere. Scopul holului este acela de a face tranzitia cat mai relaxata din exterior in interior si invers. Spatiul acesta trebuie sa va reprezinte pe dvs. intr-un mod cat mai pozitiv.

 

Scara, curgere continua de Chi

    Scarile

    Putem sublinia faptul ca amplasarea scarilor este dificila doarece au un tip de energie aparte care este greu de armonizat cu intregul.

Energia scarilor este una de tensiune usoara si de miscare continua, o vibratie subtila care nu se opreste niciodata. Nu trebuiesc privite ca un lucru rau, ci din potriva: o scara cu un design potrivit poate armoniza casa dvs.

 

 

Cateva sfaturi in privinta acestui element ar fi:

 • Nu se pozitioneaza in centrul casei; amplasarea in inima casei va da o energie de freamat continuu locuitorilor sai, centrul casei trebuie sa fie un element de impamantare, nu un element de tranzitie.
 • Alinierea scarii cu intrarea principala poate fi considerata interzisa, deoarece ofera Chi-ului, care tocmai a intrat in casa, o cale sa se miste repede pe scari, creand agitatie.
 • Pentru a crea o armonie intre scopul scarilor si materialul din care sunt facute, putem sa ne orientam spre niste scari solide de lemn care inspira impamantare. Scarile de metal inspira agitatie si tensiune, amplificand energia tensionata, deja existenta a scarilor.

Acestea sunt cateva reguli generale care au in spate principii simple ale feng shui-ului. In capitolele urmatoare vom discuta despre alte camere si vom contura un tablou mai definit al teoriilor de baza. 

Se spune ca insusi Chi-ul, anima viata

                                                                                                      *Chi: In feng shui este forta universala care curge prin tot si prin care totul se manifesta.Chi-ul este si feminin si masculin. Aceasta energie are 5 forme de baza: Foc – Pamant – Metal – Apa – Lemn.Teoriile pe care este cladit feng shui-ul, sunt practic descrierea relatiilor dintre formele de baza ale Chi-ului. Aceste rationamente pot fi aplicate oricarui plan din viata: obiecte, persoane, situatii.     

 

Va urma...                                                                       C.Lin