Constructia casei-totul despre fundatii

Constructia casei-totul despre fundatii

          O fundatie intotdeauna va realiza ancorarea unei case la nivelul solului unde este amplasata. Există mai multe tehnici de realizare a unei fundatii care variaza în funcție de natura solului, adâncimea panzei freatice, tipul și greutatea constructiei, etc..
          Înainte de începerea lucrarilor unei fundatii, este esențial să se facă un studiu amanuntit al solului, numit studiu geotehnic. In felul acesta se poate afla natura și capacitatea portantă a solului. Fara acest lucru nu vom sti ce tip de fundatie trebuie ales.

          Este bine sa consultam si Planul de dezvoltare locală pe care il putem solicita de la Primaria localitatii unde va fi construita casa. Acest Plan de dezvoltare contine studii de predictie a riscurilor la care sunt supuse terenurile, ajuta la identificarea zonelor predispuse la inundatii, avalanse, tasari, seceta, seismicitate, etc.
          Un sol moale intotdeauna va fi si un sol instabil. In consecinta structura fundatiei va fi complet diferita si va avea suprafete mai intinse.

Un sol de lutos poate prezenta riscuri de aparitie a fenomenelor de retragere si umflare. Si in acest caz trebuiesc luate masuri sporite pentru a spori rezistenta fundatiei.

          O fundatie intotdeauna se realizeaza sub nivelul de inghet al solului. Adancimea optima a ei este cuprinsa intre 60 si 90 cm. Inainte de a achizitiona un teren de casa pentru realizarea unei constructii este bine sa intrebam intotdeauna tot ce este necesar pentru a nu face o investitie inutila.

          Alegerea unui teren pentru construirea unei case nu este un lucru usor. Insa putem cere ajutorul celor care au o astfel de meserie oricand.

          Ce este bine sa mai stim despre zonele secetoase?

          Nu sunt indicate pentru construirea unei case din cauza ca pot apare fisuri in cladire iar rezistenta la sol poate fi mult diminuata in felul acesta.

          De asemenea, exista si terenuri care au tendinta de a aluneca si atunci constructia va fi pusa in pericol. Mai exista si terenuri care retin usor apa, mai ales in zonele care nu sunt impadurite. Realizarea unor canale speciale pentru drenarea apei poate fi o investitie costisitoare si lipsita de eficienta.

          Dupa cum se stie, fundatia este structura care face legatura intre sol si peretii casei. Ea poate prezenta o inaltime diferita in anumite locuri care depinde de felul in care se prezinta terenul dedicat constructiei.

Inainte de turnarea betonului in santurile sapate se introduce o structura metalica formata din fier beton. Aceasta structura va ajuta mult al distribuirea sarcinilor casei pe o suprafata mare de teren stabil.

          Pentru casele de dimensiuni mici sunt recomandate fundatiile de mica adancime. Si in aceasta situatie, intotdeauna trebuie respectat nivelul de inghet al solului.

          Astfel de fundatii de adancime mica mai sunt folosite pentru renovari sau extensii, spre exemplu atasarea unui garaj sau a unei alte incaperi.

Este util sa stim faptul ca inainte de a turna placa fundatiei este indicat sa indepartam solul vegetal sau solul moale si sa asezam in locul lui un strat gros de pietris. De asemenea, se mai recomanda folosirea unei folii din plastic cu rol de izolare pentru a evita aparitia umezelii. Aceasta umezeala poate diminua mult structura de rezistenta a fundatiei care poate avea drept consecinta deteriorarea casei.

          Siguranta unei fundatii se mai poate obtine si prin realizarea unor lucrari de nivelare a terenului unde se va realiza constructia casei, daca acesta nu are forma plana. Indiferent de situatie, intotdeauna este bine sa consultam doar persoane specializate in astfel de lucruri care preveni aparitia unor probleme mari in realizarea casei mult dorite.