Amenajari interioare-Finisaje cu gips-carton

Amenajari interioare-Finisaje cu gips-carton

Gips-carton(ul) asa cum este cunoscut de catre specialistii din domeniul constructiilor, este un panou realizat din gips presat intre doua foi groase de hartie. Este folosit pentru a finisa peretii interiori si plafoanele.

Prima fabrica de gips-carton a fost deschisa in Marea Britanie in anul 1888 in orasul Rochester, Kent.

El este o alternativa la aplicarea straturilor de tencuiala clasica. Cu ajutorul lui se pot acoperi suprafetele construite ale unei case intregi fara a fi nevoie de foarte mult timp pentru realizarea acestui lucru. Este foarte usor de utilizat si poate fi instalat chiar de catre persoane care nu au foarte multa experienta in a face astfel de lucruri. De obicei este utilizat pentru suprafetele si incaperile care au nevoie de finisaje foarte precise si bine realizate.

Metoda de prindere utilizeaza suruburi speciale cu ajutorul carora se fixeaza placile de gips-carton in cadre de aluminiu special confectionate.

Aceasta metoda de finisare a interiorului unui spatiu cu destinatia locuinta sau spatiu comercial a castigat o popularitate mare in ultimii ani datorita usurintei cu care se instaleaza si datorita costurilor scazute care le implica. De asemenea, utilizarea placilor de gips-carton cresc foarte mult eficienta energetica a incaperii unde sunt montate si faciliteaza montarea unor instalatii electrice mai simple.

Pot fi utilizate la finisarea peretilor interiori din orice incapere, living, bucatarie, baie, debarale, mansarda, holuri, etc. Dupa ce sunt fixate cu ajutorul suruburilor speciale pe cadrele de aluminiu montate inainte, spatiile existente dintre placi precum si locul unde au fost introduse suruburile sunt acoperite cu un glet subtire pentru a nu exista denivelari si pentru a face imbinarea perfecta. Acest glet, in timp, se va usca si dupa aceea se poate aplica vopseaua lavabila peste intreaga suprafata acoperita cu gips-carton.

Daca zonele de denivelare sunt mai mari, atunci se poate aplica o plasa speciala peste care se aseaza gletul. Rolul acestui material este de usura umplerea golului existent cat mai bine. La final, nimeni nu va sti unde este locul de imbinare a placilor de gips-carton.

Din cauza faptului ca in zilele noastre tehnologia de fabricatie a evoluat foarte mult, exista si placi de gips-carton special create pentru incaperi in care umiditatea este ridicata (ex. pentru bucatarii sau bai).

Utilizarea acestei metode determina si o reducere a transmiterii sunetelor prin pereti si tavane. Pentru cei care sunt interesati de acest avantaj se pot folosi chiar placi de gips-carton mai groase sau se pot monta mai multe placi una peste alta pentru a obtine o mai buna izolare fonica.

In situatia in care umiditatea din aer creste excesiv de mult sau daca apare o inundatie din diverse cauza, placile de gips-carton se pot inlocui cu usurinta fara a necesita costuri prea mari. Spre deosebire de metodele clasice de tencuiala folosite de aproape toata lumea, placile de gips-carton nu determina aparitia mucegaiului.

Daca vor fi folosite, reparatiile dupa evenimente neplacute nu vor mai dura atat de mult si nici costul nu va mai fi atat de mare.

Fiind usor de montat sunt foarte preferate de catre persoanele care vor sa isi decoreze casa intr-un mod aparte. Pot fi cu usurinta montate in asa fel incat incaperea sa capete un aspect foarte modern cu forme multiple noi si interesante. Pot fi montate si spoturi luminoase in diferite locuri pentru obtine un aspect cat mai placut.

In situatia in care vrem sa compartimentam spatii mai mari sunt o solutie ideala pentru ca nu va mai fi nevoie de caramizi si mult ciment si nici de tencuieli sofisticate.

Putina lume cunoaste de asemenea faptul anumite tipuri de placi de gips-carton au si o utilizare speciala si  sunt rezistente si la incendii din cauza felului in care sunt concepute. Cu cat se vor suprapune mai multe placi de gips-carton una peste alta cu atat rezistenta la foc va fi mai mare. Studiile arata ca aceasta rezistenta la foc este cu 4 ore mai mare in cazul placilor aplicate pe pereti si cu 3 ore mai mare in cazul celor aplicate pe tavan.

Anumite modele includ in componenta lor si fibra de sticla tocmai pentru a le spori aceasta calitate. Astfel de placi sunt indicate in special pentru finisarea tavanelor.

Este inutil sa mai subliniem faptul ca sunt recomandate pentru finisarea incaperilor cu suprafete foarte mari, cum este cazul spatiilor comerciale foarte mari dar si a celor rezidentiale cu dimensiuni impresionante.

Aproape oricine poate monta o placa de gips-carton care s-a deteriorat sau care a fost lovita. Cu ajutorul lor amenajarea unei locuinte nu mai este o problema in zilele noastre iar design-ul interior poate fi unul cu totul deosebit fara a face un efort prea mare si fara a cheltui sume impresionante de bani.

Se imbina foarte usor si se pot zugravi cu o multitudine de tipuri de vopsea lavabila. Suprafetele perfect plane si foarte precis finisate vor fi apreciate de oricine. Daca o sa apelati la astfel de metode moderne pentru amenajarea casei dumneavoastra efectele obtinute vor fi peste asteptari.